T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gazetecilik

Gazetecilik 

 

 

 GAZETECİ KİME DENİR?

Kamuoyunu bilgilendirmek ve aydınlatmak üzere, toplumda meydana gelen olaylarla ilgili bilgi toplayan, bunları değerlendirerek yorumlayan ve anlaşılır bir şekilde bu bilgileri iletişim araçları ile yayınlanmaya hazır hale getiren kişidir.

GÖREVLERİ:

- Toplumdaki ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal vb. nitelikteki olayları izler,
- Olaylar arasından, araştırmaya değer olanları belirler,
- Araştıracağı olay hakkında kimlerden bilgi alabileceğini belirler,
- Çeşitli kaynaklardan sözlü veya yazılı olarak verilen bilgileri toplar,
- Topladığı bilgileri değerlendirir, doğruluğunu kontrol eder, 
- Bilgileri anlaşılır bir dille yazar, önemli noktaları vurgular,
- Fotoğraf ve görüntü alır, bunları düzenler,
- Bilgileri haber merkezine gönderir.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gazeteci, olmak isteyenlerin;

- Düşüncelerini söz ve yazı ile değerlendirip yorumlayabilen ve bunları başkalarına düzgün bir şekilde aktarabilen,
- Çevresinde olup bitenlere ilgili, dikkatli,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, girişken,
- Okumaya ve çevresini incelemeye meraklı, olayları doğru değerlendirebilen,
- Değişik ortamlarda, gerektiğinde stres altında çalışabilen,
- İnsanları seven, kimseler olmaları gerekir.
Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir faktördür.

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gazeteci, haberin yazılması aşamasında büroda görev yapar, olayların araştırılması aşamasında açık havada, kapalı yerlerde, sıcakta, soğukta, dağda, uçakta vb. ortamlarda çalışabilir. Çok nadir de olsa çalıştıkları alanlar itibariyle (savaş habercileri ve köşe yazarları) saldırıya uğrama tehlikesi vardır.( Çalışma saatleri genellikle düzensizdir. Sık sık seyahat edebilir. Araştırma yaparken değişik insan ve olaylarla karşılaşabilir. Gazeteci bazen bir röportaj için günlerce bir kişinin peşinden koşmak, evinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomisi ve gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir gazetecinin hiç bir koşulda işsiz kalmayacağı söylenebilir. Gazeteci toplumların aydınlatılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Dünyamızın küreselleştiği, iletişim çağına girdiğimiz bugünlere ulaşmada en büyük katkı basın-yayın organlarından gelmiştir. Gazeteler sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki olaylardan anında haberdar olabilmekteyiz. Bu yönüyle teknolojiyi en iyi kullanan meslek olma özelliğini de sürdürmektedir. Gelecekte bu durumun daha da gelişeceği söylenebilir.
- Gazeteciler, habercilikle ilgili olan bütün basın kuruluşlarında (gazete, dergi) çalışabilirler. Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazetelerde çalışanlar dünyada olup bitenlere (ekonomi, borsa, politika, sağlık, eğitim, hukuk) ilişkin olabildiğince fazla ve doğru bilgi verirler. Magazin gazetelerinde çalışan gazeteciler ise sanat, moda ve sosyete dünyasında meydana gelen olayları araştırır ve yazarlar. 
- Gazeteci çıktığı saate göre sabah gazetesi, akşam gazetesi; ya da yayınlandığı sıklığa göre günlük gazete, haftalık gazete ayrıca yerel, ulusal ya da uluslararası gibi çeşitli gazetelerde çalışabilirler. Genel olaylarla ilgili bilgi veren gazetelerin yanı sıra yalnızca belirli kesimleri ilgilendiren özel bazı konulardaki haber ve makalelerin bulunduğu gazeteler de vardır. Çok nadirde olsa yabancı dilde yayın yapan gazetelerde çalışabilir.
-Gazeteci ayrıca gerek devlet gerekse özel kurumlarda basın danışmanlığı görevi de yapar.

 

 

 

 

                                              ALAN DERSLERİ

    10 .   SINIF

HABER TOPLAMA VE YAZMA

Haber toplama ve yazma konusunda temel bilgileri aktarmak.

TEMEL FOTOĞRAF

Fotoğrafın farklı kullanım alanlarını tanıyarak fotoğraf anlatısını teknik, estetik, toplumsal, tarihsel ve ideolojik açılardan değerlendirebilmelerini sağlamaktır.

TEMEL GAZETECİLİK

Gazetecilik pratiğinin ortaya çıkışı ve bir meslek olarak kurumsallaşması sürecinin sosyo-ekonomik bağlamı içerisinde kavranmasını ve gazetecilik pratiklerine eleştirel bir bakışla yaklaşılmasını sağlamaktır.

DİKSİYON 

Türkçeyi doğru, etkili ve güzel biçimde kullanmak ve kurallarını kavramaktır.
    11 .   SINIF

YAYIN TÜRÜNE GÖRE GAZETECİLİK

Bu dersin amacı, Web uygulamalarının geliştirilmesinde temel prensiplerden başlayarak(Html) modern web teknolojilere kadar birçok konuyu öğrencilere tanıtmaktır
HABER YAZMA TEKNİKLERİ

Bu dersin amacı, Öğrenciye internet ortamında çalışabilen grafik ve animasyon programları yazma yeterlilikleri kazandırmaktır.

HABER GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİMİ Televizyon programlarının üretim sürecinde; kameranın işlevi, teknik özellikleri ve çekim tekniklerinin bir uygulama projesi çerçevesinde öğretilmesi.

KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

Kişilerarası iletişim, iletişim kurulan kişileri değerlendirerek varılan yargıya göre davranma sanatı olarak tanımlanmaktadır.

HABER FOTOĞRAFÇILIĞI

Fotoğrafın farklı kullanım alanlarını tanıyarak fotoğraf anlatısını teknik, estetik, toplumsal, tarihsel ve ideolojik açılardan değerlendirebilmelerini sağlamaktır.

TELEVİZYON HABERCİLİĞİ

Bu ders, TV haberciliğine ilişkin tarihsel bir çerçeve kurulmakta ve öğrencilerin TV haberciliğine özgü yapı ve süreçleri tanımaları amaçlanmaktadır.

    12 .   SINIF

HABERLEŞME HUKUKU

Öğrencilere iletişim hukukunun temel kavramlarını tanıtmak, temel hak ve özgürlükler ile iletişim alanı arasındaki bağı kavratmak  ve fikri haklarla ilgili bilgi kazandırmaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.12.2019 - Güncelleme: 21.06.2021 13:01 - Görüntülenme: 8772
  Beğen | 89  kişi beğendi