T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Emission is not Our Mission Projesi

18 Mart - 27 Mart 2024 tarihleri arasında okulumuz öğrencileri Poronin'de düzenlenen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Emission is not Our Mission" projesine katıldılar. Slovakya ve Polonya'dan gençler de projede yer aldı.

Okulumuz 11/A  WP öğrencileri Ali İmran Yazıcı, Samet Tunahan Dedik, Kerem Yüksel, Arda Baltaş, Ceren Kaygısız; 12/A Pazarlama öğrencisi Efe Koşucu, 12/A Muhasebe öğrencisi Aynur Emrah, 10/A Halkla İlişkiler öğrencisi Azra Kaydı, 11/A Gazetecilik sınıfı öğrencileri Buket Şaban ve biyoloji öğretmenimiz Büşra Nilüfer ile bilişim teknolojileri öğretmenimiz Seda Atik, Polonya'nın Poronin şehrinde 18/03/2024-25/03/2024 tarihleri arasında 'Emission is not Our Mission' isimli projeye katılmışlardır.

Stowarzyszenie - Porozumienie Pokoleń tarafından düzenlenen  "Emisyon - bizim görevimiz değil!" isimli Avrupa Birliği tarafından finanse edilen uluslararası bir projeye katıldı. Polonya, Slovakya ve Türkiye'den gençlerin ortak bir girişimiydi.

Ülkelerimizde büyük miktarda et tüketilmektedir. Bu tür yemekleri tüketirken, çok az insan her gün yüz binlerce hayvanın öldürüldüğü gerçeğini düşünür, et üretim sürecinin neye benzediğini ve çevre dostu olup olmadığını merak etmez. Et üretimi, iklim ve çevre üzerinde olumsuz etkisi olan sera gazı emisyonlarının neredeyse %20'sinden sorumludur. Et üretimi aynı zamanda büyük miktarda suyun israf edilmesi, suni gübre kullanılması ve suyun kirletilmesi, örneğin meralar için ormanların kesilmesi, hayvanların yuvalarından mahrum bırakılması ve hatta hayvan ve bitki türlerinin neslinin tükenmesi anlamına gelmektedir. Büyük miktarda et de üretim sırasında ve biz müşteriler tarafından israf edilmektedir.

Projenin amacı:

- Et üretimi ve bunun doğal çevre ve iklim üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında farkındalık yaratmak ve bilgi birikimini artırmak;

- Gıda (et) israfının olumsuz etkileri konusunda farkındalık yaratmak;

- Ekolojik farkındalığın artırılması (davranış ve alışkanlıklarımızdaki değişikliklerin gezegen üzerinde nasıl olumlu bir etki yaratabileceği);

- yaşamlarımızda ve aynı zamanda çevremizde olumlu değişiklikleri etkileyecek yetkinliklerin geliştirilmesi (örneğin geleneksel ve yöresel ürünlerden orijinal etsiz yemekler yapmak veya gıda israfını azaltmak);

 

İlk atölye çalışmalarından birinde katılımcılar uluslararası bir toplantı için bir kod oluşturdular ve ardından "beklentiler ve korkular" etkinliğini gerçekleştirdiler. Atölye çalışmalarının bir diğer unsuru da isimlerle oynanan oyunlar ve aktivitelerin yanı sıra entegrasyon ve ekip oluşturma aktiviteleriydi. Bu etkinlikler sayesinde katılımcılar akranlarının isimlerini hatırladılar, birbirlerini daha iyi tanıdılar, utangaçlık engellerini aştılar, iyi bir ekip oluşturmak için bütünleştiler, samimi ve olumlu bir atmosfer yarattılar ve ayrıca İngilizce iletişim kurma konusundaki buzları kırdılar.      

 

Birçok tematik atölye çalışmasının bir parçası olarak, proje katılımcıları;

 

- Et üretim sürecinin başlangıcından bitmiş ürünün mağazalara gittiği ve satın alabileceğimiz aşamaya kadar tam olarak neye benzediğini öğrendi (örneğin meraların oluşturulması, hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi, üretim, paketleme, nakliye);

 

- Et üretiminin doğal çevre ve iklim üzerindeki olumsuz etkilerini/sonuçlarını, yani su kirliliği, hayvan ve bitki türlerinin yok olması, arazilerin kısırlaştırılması, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve iklim değişikliğini tartıştılar;

 

- Sera gazı emisyonları ve sera etkisi konusuna değinerek, kutuplardaki buz örtüsünün erimesi; denizlere ve okyanuslara yakın bölgelerde sellerin ve dağlarda çığların daha sık görülmesi; gezegen genelinde sıcaklıkların artması gibi gezegenimizde meydana gelen olumsuz olayların daha fazla farkına vardılar; birçok hayvan ve bitki türünün yok olması; Dünya'nın verimli alanlarını tüketen daha şiddetli kuraklıklar; iklim değişikliğinin tarım, hayvancılık ve diğer birçok sektörde önemli sorunlara neden olması; - et israfı konusuna ve gıda israfının etkilerine - etin yanı sıra diğer gıda ürünleri - değindiler;

- Vejetaryen beslenmenin genç bir insanın hayatındaki avantaj ve dezavantajlarını tartıştılar;

 

 

Ana faaliyetin sonunda gençler, ülkemizden ve Avrupa ülkelerinden akranlarının katıldığı çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantının bir parçası olarak, et üretim süreci ve bunun çevre ve iklim üzerindeki olumsuz sonuçları; gıda (et) israfının sonuçları; daha çevre dostu olmak için davranış ve alışkanlıkların değiştirilmesini amaçlayan faaliyetler; ekolojik farkındalığın artırılması (örneğin bilinçli olarak etsiz yemekler hazırlayarak) gibi birçok yaratıcı blok yürüttüler. Toplantı sırasında katılımcılar elde ettikleri sonuçları paylaştılar: bilgi, beceri, tutumlar; yönetmelikleri sundular ve ortak girişim ve Erasmus+ programı hakkında konuştular.

 

Katılımcılar ayrıca ulusal gecelerini de düzenlediler. Her ulusal ekip kendi ülkesini, gelenek ve göreneklerini yaratıcı ve ilginç bir şekilde sundu. Ulusal akşamlar sayesinde gençlik değişimi katılımcıları yabancı kültürler hakkındaki bilgilerini derinleştirdiler, ufuklarını genişlettiler ve daha açık ve hoşgörülü oldular.

 

Gençlik değişimi, katılımcıların tüm toplantının unsurlarını ve birlikte geçirdikleri birkaç gün boyunca neler öğrendiklerini değerlendirdikleri bir değerlendirme ile sona erdi. Her katılımcı, projeye katılımının teyidi olarak bir Youthpass sertifikası aldı. Uluslararası proje herkes için yetkinliklerini ve ilgi alanlarını genişletmek için bir fırsat olmasının yanı sıra birçok kişi için de uluslararası bir ortamda çalışmanın ilk deneyimiydi.

 

 

 02-05-202402-05-202402-05-202402-05-202402-05-202402-05-202402-05-2024

02-05-202402-05-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.05.2024 - Güncelleme: 02.05.2024 13:49 - Görüntülenme: 25
  Beğen | 0  kişi beğendi